Tipuri de ecografii

  • Ecografia abdominală generală
    poate ajuta la determinarea cauzei durerilor abdominale, a balonării sau a refluxului gastro-esofagian. Ajută in diagnosticarea pietrelor la rinichi, a bolilor hepatice, tumorilor și multor alte afecțiuni. Include examinarea abdominală și pelvină.
    1
  • Ecografia abdominală
    este prescrisă pentru simptome precum dureri de burtă, vărsături repetate, teste anormale ale funcției hepatice sau renale, burtă umflată.
    2
  • Ecografia pelvină
    poate arăta forma, dimensiunea și poziția organelor din pelvis și poate detecta tumori, chisturi sau prezența lichidului în pelvis. O ecografie pelviană poate ajuta, de asemenea, medicii să găsească cauza simptomelor, cum ar fi durerea pelvină, unele probleme urinare sau sângerări menstruale anormale.
    3
  • Ecografia inghino - scrotală
    recomandată atunci când există simptome precum durerea sau umflarea scrotului.
    O ecografie scrotală poate arăta: dimensiunea testiculelor; semne de leziune a testiculelor; vene umflate anormal la nivelul scrotului (varicocel); colectare de lichid în jurul testiculului (hidrocel); răsucirea testiculului (torsiunea testiculară); infecție sau inflamație la nivelul epididimului (epididimită) sau a testiculului (orhită); un chist sau o tumoare în scrot; un testicul absent sau necoborât.
    4
  • Ecografia de aparat urinar
    poate arăta: dimensiunea rinichilor; leziuni traumatice ale rinichilor; anomalii prezente încă de la naștere; blocaje sau pietre la rinichi; complicații ale unei infecții ale tractului urinar (ITU); chisturi sau tumori.
    5
  • Ecografia de organ
    verifică unul sau mai multe organe, dar nu toate.
    6
  • Ecografia de părți moi 
    este utilă examinarea tegumentului, a țesutului adipos și ganglionilor.
    *este o examinare diferită de ecografia musculo-schelatală
    7
  • Ecografia de glandă tiroidă
    s-a impus ca un instrument popular și util în evaluarea și managementul tulburărilor tiroidiene.
    8
  • Ecografia transfontanelară
    poate ajuta medicii să diagnosticheze: sângerări în țesutul creierului sau ventriculi; hidrocefalie; o masă în creier, cum ar fi o tumoare sau un chist. 
    De asemenea, un medic ar putea recomanda o ETF pentru un copil cu:
    o creștere neobișnuită a dimensiunii capului; o fontanelă bombată; orice simptome neurologice.
    9
  • Ecografia de suturi craniene
    este o tehnică eficientă și fiabilă pentru diagnosticul craniosinostozei. Are multe avantaje: este rapidă, nu iradiază și nu este necesită sedare. Ar trebui utilizată ca metodă imagistică de primă linie la copiii cu vârsta sub 8-12 luni când craniosinostoza este suspectată clinic.
    10
  • Ecografie șold nou-născut
    Pe lângă examenul fizic, ecografia este modalitatea imagistică preferată pentru screening-ul displaziei de dezvoltare a șoldului la copiii cu vârsta sub șase luni. Metoda Graf este cea mai utilizată tehnică cu ultrasunete pentru șoldurile sugarilor. Vârsta optimă pentru examinare este de 4-6 săptămâni.
    11
  • Ecografia musculo-scheletală
    oferă imagini în timp real ale mușchilor, tendoanelor, ligamentelor, nervilor și cartilajului din întregul corp.
    Ecografia MSK este deosebit de utilă în diagnosticarea leziunilor ortopedice și sportive, cum ar fi ruptura coafei rotatorilor și afecțiunilor cronice, cum ar fi artrita reumatoidă. Uneori, durerea sau vătămarea este declanșată de mișcare, care nu poate fi surprinsă într-o imagine statică. Ecografia este efectuată în timp real și poate oferi informații care nu pot fi detectate prin nici o altă metodă imagistică.
    12
  • Ecografie de nervi periferici
    13
  • Ecografie Doppler
    14
  • Taxa de urgenta
    Este perceputa in momentul in care medicul se deplaseaza special la cabinet in zilele cand nu are program.
    15